Τα χειροποιητα αξιζουν πιο πολυ από όσο κοστίζουν

Γνωστό κείμενο (δεν ξέρω αλήθεια ποιος είναι ο εμπνευσμένος δημιουργός του) αλλά ας το ξαναδιαβάσουμε.

Το αφιερώνω σε όσους δημιουργούν με μεράκι:

"Μία κυρία ήθελε να αγοράσει ένα πανέμορφο χειροποίητο πλεχτό φόρεμα και είχε ανακαλύψει μία crafter που έκανε πραγματικά καταπληκτική δουλειά, όμως οι τιμές της ήταν λιγάκι τσιμπημένες.
Η κυρία θεώρησε πως η τιμή του φορέματος ήταν πολύ υψηλή κι έτσι επικοινώνησε με τη δημιουργό και της είπε: «θέλω να αγοράσω ένα φόρεμα από σένα, αλλά πιστεύω πως χρεώνεις πάρα πολλά γι” αυτό» Η δημιουργός αρχικά ενοχλήθηκε, αλλά της απάντησε «Εντάξει, πόσο πιστεύεις ότι θα έπρεπε να χρεώσω;» Η κυρία απάντησε «Πιστεύω ότι πρέπει να με χρεώσεις το τάδε ποσό, γιατί το νήμα κοστίζει τόσο, οι κορδέλες τόσο, και τα κουμπιά τόσο. Υπολόγισα ακόμα και την τιμή του ψαλιδιού».
Η τελική τιμή που είχε υπολογίσει η κυρία ήταν πολύ χαμηλότερη από την αρχική τιμή της δημιουργού, αλλά εκείνη απάντησε «Εντάξει, λοιπόν, θα έχεις το φόρεμά σου σε μία εβδομάδα».
Η πελάτισσα ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένη και μάλιστα καυχήθηκε στις φίλες της για αυτό το παζάρι που είχε πετύχει και για το πόσο έξυπνη ήταν και τους είπε ότι σε μία εβδομάδα θα είχε το πανέμορφο πλεχτό της φόρεμα.
Μία εβδομάδα μετά το φόρεμα έφτασε πακεταρισμένο σε ένα χαριτωμένο κουτί. Το άνοιξε και το μόνο που βρήκε ήταν το νήμα, οι κορδέλες, τα κουμπιά κι ένα ψαλίδι». Πολύ θυμωμένη επικοινώνησε με την δημιουργό και της είπε: «Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό; Σου ζήτησα ένα φόρεμα κι εσύ μου έστειλε ένα κουτί με νήμα, κουμπιά, κορδέλες και ψαλίδι;;;»
Και τότε η δημιουργός της απάντησε ήρεμα: «Αγαπητή μου, έλαβες αυτό για το οποίο πλήρωσες, αν πιστεύεις ότι κάτι λείπει, τότε θα πρέπει να πληρώσεις και γι αυτό.»
Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: όταν αγοράζεις κάτι χειροποίητο δεν πληρώνεις απλά τα υλικά, αλλά αγοράζεις το χρόνο, την προσπάθεια, την αγάπη και την αφοσίωση που χαρίζει ο δημιουργός για να φτιάξει ένα αντικείμενο"

Ας μην υποτιμούμε την αξία των χειροποίητων αντικειμένων. Μακάρι η κοινωνία μας να δώσει μια νέα ευκαιρία στη δημιουργικότητα και στην παραγωγή :)

Σχόλια